Nu kan ungdomar träna Virtual Reality precis som fotboll eller dans

En VR-spelhall i södra Stockholm börjar nu erbjuda träningspass för ungdomar som föredrar datorspel framför klassiska sporter. I Virtual Reality kan deras intresse för datorspel förenas med högintensiv fysisk aktivitet.

Många föräldrar kämpar för att få sina barn att röra på sig mer. Datorspelande prioriteras ofta framför sport och idrott bland ungdomar, vilket leder till allt för mycket stillasittande. Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten rör sig en majoritet av skolbarnen för lite. (Källa: 1)

Nu kan trenden av stillasittande vara på väg att brytas. Genom Virtual Reality kan datorspel och motion nämligen förenas. Virtual Reality låter spelaren gå in i datorspelen. Istället för att använda en handkontroll för att styra sin spelkaraktär är det nu spelarens kropp och rörelser som är kontrollen. Det räcker inte längre med att trycka på en knapp för att ducka eller hoppa, man måste faktiskt ducka och hoppa.

De nya vr-spelen är mer krävande än man kan tro. I en modifierad version av spelet Audioshield, där det gäller att slå sönder bollar i takt till musik, bränner spelaren 10 – 13 kalorier per minut, eller lika mycket kalorier som ett intensivt cykelpass, enligt Virtual Reality Institute of Health and Exercise. Världens mest populära vr-spel Beat Saber bränner 6 – 8 kalorier per minut, motsvarande en tennismatch. (Källa: 2)

– Ett av våra fysiskt mest krävande spel är ett boxningsspel som heter Creed: Rise to Glory. Där gäller det att ducka, parera och hålla garden uppe samtidigt som du försöker få in en höger på motståndaren. Matcherna sker på en fullsatt arena och du slåss mot kända karaktärer som Ivan Drago eller Rocky Balboa. Två kompisar kan även boxas mot varann, säger Eric Isaksson, ägaren av Stockholm VR Center som nu börjar erbjuda träningspass i VR för ungdomar mellan 11 och 15 år.

Hur kom ni på idén att börja erbjuda träningspass?

– Vi ser redan att många tar med sina barn till oss för att de ska få motion. Därför var det ett naturligt nästa steg att börja erbjuda riktiga träningspass. På samma sätt som barnen går i fotboll eller dans kan de nu gå på VR.

Hur kommer träningspassen se ut?

– Varje träningspass kommer erbjuda en blandning av spel som tränar olika färdigheter. Koordination, balans, kondition, rytm och reaktionsförmåga är några av dem. Varje pass kommer att vara en dryg timme långt och innehålla en liten vätske- och vilopaus. Till en början kommer vi erbjuda en träningsgrupp på måndagar och en på onsdagar, men det kan komma att förändras beroende på hur stort intresset är.

Hoppas du att ungdomarna ska få ut något annat än bara motion av träningspassen?

– Även om fokus kommer att ligga på fysisk aktivitet kommer vi också testa spel som sätter stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga. Om en fotbollsmatch bygger laganda, vad gör då inte att tillsammans försöka laga ett akut havererande rymdskepp?

Hur bokar man upp sig och vad kostar det?

Vi finns i köpcentret Globen Shopping, mittemot Globen i södra Stockholm. Priset för sex veckor är 1 500 kr. Intresserade kan läsa mer om träningspassen och anmäla sina ungdomar på https://vr-center.se

 

Några av spelen som kommer ingå i träningsschemat:

Audio Shield – Slå sönder bollar i takt till musik.

Pistol Whip – Ducka och skjut fiender som gömmer sig i varje hörn.

Snow Fortress – Klassiskt hederligt snöbollskrig.

Creed: Rise to Glory – Boxningsspel.

Ninja Legends – Slåss som en ninja.

Hockey Goalie – Hockey goalie.

Superhot – Ett slagsmålsspel som kräver intelligens.

Space Pirate Trainer – Ett spel där det gäller att akta sig för de anfallande rymdrobotarna.

Space Team – Ett samarbetsspel där det gäller att rädda ett rymdskepp från att gå sönder.

 

Källor:

  1. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/januari/de-flesta-skolelever-ror-sig-for-lite/#:~:text=Allt%20f%C3%B6r%20m%C3%A5nga%20barn%20och,fr%C3%A5n%20Folkh%C3%A4lsomyndighetens%20unders%C3%B6kning%20Skolbarns%20h%C3%A4lsovanor.)
  2. https://vrhealth.institute/

 

Ytterligare material

Fotografier och vår logga finns på: https://drive.google.com/drive/folders/1SFpbyIzwVGABIZWPZ065gTwqOw7KUu5f?usp=sharing

Om ni vill ha högre upplösning eller annat format, mejla mig på stockholm@vr-center.se. Ni får även gärna ringa mig på 0704063939 eller mejla stockholm@vr-center.se om ni har fler frågor.