Vanliga missuppfattningar om VR

Man blir åksjuk

Det här är förmodligen den missuppfattning som skadar oss allra mest. Och det gör så ont i oss eftersom den är helt felaktig.

Vissa har testat VR och snabbt blivit åksjuka. Efter det går de fullt förståeligt runt med uppfattningen att VR är inte är för dem, att de mår illa av det. Det här är dock felaktigt. Ingen blir åksjuk av VR i sig längre, tekniken är idag så bra att det lagg som tidigare kunde skapa åksjuka inte längre existerar. Istället handlar det om vad man väljer att göra i VR. Alla spel där man rör sig i spelet men står still i den verkliga världen skapar åksjuka för nybörjare. Det behöver inte vara något så dramatiskt som en berg-och-dalbana eller ett racingspel, det räcker att man använder joysticken för att gå framåt så kommer 95 % av alla ovana VR-spelare bli åksjuka. Vi vet om detta. Därför har vi i princip inga sådana spel i vårt spelbibliotek. Illamående kunder är den värsta slags PR vi skulle kunna få och därför är vi extremt måna om att inte erbjuda den typen av spel.

 

VR är bara för barn

Ibland har vi bara barn som spelar hos oss, exempelvis vid ett födelsedagskalas. Då händer det att någon kommer förbi och frågar om det möjligen finns något roligt spel även för vuxna. När jag förklarar att en majoritet av våra kunder är vuxna blir de ofta häpna. Än idag är det många som förknippar dataspel, och således VR-spel, med något som är till för barn. Det här stämmer inte på långa vägar. Däremot spelar barn och vuxna ofta olika spel. Medan barn spelar spel som Job Simulator (där man får testa på olika yrken) spelar vuxna spel som är mer kluriga eller mer actionfyllda. Våra äldsta kunder har varit i 80-årsåldern. För den målgruppen är det ofta upplevelser som gäller i första hand (så som att stå på havets botten eller uppleva månlandningen).

 

Man måste ha spelvana

Många ringer och undrar om vi hjälper dem att komma igång med spelen eftersom de aldrig spelat VR innan. Vissa har aldrig ens spelat dataspel innan. Svaret är att vi självklart hjälper er, inte bara med att komma igång utan genom hela er speltid. Det finns inget krav på förkunskap hos oss och vi är vana vid att hjälpa människor som aldrig ens testat någon typ av spel innan. Det kan ta lite mer tid än för övriga spelare såklart, men vi är tålmodiga och glada att få introducera en ny person till VR-spelens fantastiska värld. Våra spel kommer dessutom i olika svårighetskategorier. Om vi märker att någon kämpar med att förstå kontrollerna föreslår vi spel där bara en eller två knappar används. Faktum är att några av våra bästa spel endast använder en knapp. Istället är det kroppen du får jobba med (ducka för pilar som kommer flygande och liknande).

 

Det finns bara skjutspel

En vanlig missuppfattning är att det bara går att skjuta grejer i VR. Det här stämmer inte. I vårt spelbibliotek finns kluriga spel, musikspel, lättsamma spel där man lagar mat och så vidare. Därtill har vi mycket upplevelser och liknande. Den kreative kan exempelvis testa att rita i VR, vilket är en riktigt aha-upplevelse när du inser att du har tre dimensioner att jobba med istället för två.