Plankan i VR. Utmana din höjdrädsla!

Det finns en VR-upplevelse som folk pratar mer om än alla andra. Och det av förklarliga skäl. Richie’s Plank Experience är spelet där du får utmana din höjdrädsla genom att gå ut på en planka på flera hundra meters höjd.

Ingen vr-upplevelse är så stark som när hissdörrarna går upp och du befinner dig långt över marken, du ser ryggen på fåglarna som svävar i cirklar nedanför och en helikopter flyger fram i jämnhöjd med dig. Det är först då många inser hur verkligt VR faktiskt kan vara. Hur grafiken nu är så pass bra att kroppen och hjärnan luras att tro att den är i riktig fara. Din puls stiger och känslan av yrsel som uppstår när man står vid ett stup kommer direkt.

Många får närmast panik av att bara stå i hissen och stirra ut. De vill åka ner igen så fort som möjligt. För många andra tar det emot, men de vill ändå ge det ett försök. Trevande försöker de sätta foten på plankan och ta ett litet steg ut. Vi kan se hur många blundar medan de gör det. Ungefär 35 % av våra kunder vågar aldrig lämna hissen. Ytterligare en grupp lyckas till sist ta sig ut på plankan, men efter många minuters tvekande och kämpande mot sin egen rädsla.

Om ni är en större grupp som bokat en timme brukar vi försöka lösa plankan deluxe åt er. Det innebär att vi lägger ut en riktig planka (som därtill är lite vinglig) samt ställer fram en fläkt som går på när hissdörrarna går upp (för att simulera vind). Det här gör upplevelsen extremt stark och verklighetstrogen. Men även om ni kör varianten utan riktigt planka kan jag lova att det är en upplevelse som heter duga.

Tyvärr är Richie’s Plank Experience även den vr-upplevelse där vi har allra mest olyckor. Det beror på att kroppen är förberedd på att falla långt ner när du hoppar av plankan. När golvet istället möter dina fötter är viker sig kroppen som spaghetti. Be därför någon i personalen vakta dig medan du testar den här upplevelsen. Vi står beredda och tar emot dig utifall att du skulle falla.

För den riktigt, riktigt modige har Richie’s Plank även ett devil’s mode som kommer fram genom att trygga 6-6-6 på reglaget i hissen. Vad som händer då vill jag inte ens prata om…