Teambuilding i Stockholm

Funderar du på om VR är rätt väg att gå för er kick-off, ert företagsevent eller generella teambuilding i Stockholm? Går det ens att träna teambuilding i ett datorspel?

Den bästa typen av teambuilding tror jag uppstår när gruppen tillsammans utsätts för en svår och stressande utmaning, där samarbete är ett krav för att lyckas överkomma hindret. Inget svetsar samman en grupp så mycket som att tillsammans vara med om något riktigt utmanande och få saker är mer utmanande än att exempelvis överleva en zombieapokalyps.

En teambuildande gruppaktivitet är också ett sätt att träna kommunikationen deltagarna emellan. Min erfarenhet är att mycket av den irritation och de missförstånd som uppstår i grupper kan undvikas genom bättre kommunikation och argumentation. Ofta utgår vi från att andra kommer till bordet med samma kunskap, bakgrund och inställning som vi. För att få med oss andra tror jag det är viktigt att vi är tydliga i vårt språk och förklarar varför vi vill agera på ett visst sätt eller föra gruppen framåt i en viss riktning.

I ett VR-spel ställs de här sakerna på sin spets. Det finns inget givet sätt att lyckas ta sig ut ur ett hus fyllt med zombies där alla dörrar är låsta, ni måste utforma er egen strategi för överlevnad. Behovet av tydlig kommunikation är heller aldrig större än när fyra zombies står och skriker på dig samtidigt som din medspelare ropar att du ska ta dig ner i en källare och lyckas få igång en elgenerator (exempelvis).

Slutligen är våra teambuilding-vrspel en träning i generositet och osjälviskhet. Ska ni lyckas går det inte att sätta sig själv i första rummet hela tiden, om ni exempelvis hittar ny ammunition måste ni se vem som bäst behöver den. Du kan även behöva låta dig själv bli uppäten för att de andra ska kunna komma vidare och fortsätta med uppdraget. I slutet av spelen får vi ofta statistik på vem som varit ”bäst” men det är sällan den med bäst statistik som varit den som betytt mest för lagets insats. Den viktigaste spelaren är ofta de som lyssnat till de andras behov och som sett till det övergripande målet, istället för att enbart fokusera på att skjuta zombies eller orcher.

I vårt absolut bästa teambuildingspel, Arizona Sunshine, är det i princip omöjligt att klara uppdraget på första försöket om ni spelar med begränsad ammunition. Om ni vill svetsa samman teamet rekommenderar vi därför att ta en paus efter första omgången för att göra debriefing och prata om vad som gick bra, dåligt och vilken strategi ni satsa på framöver för att överleva apokalypsen.

Vi rekommenderar alla företag att testa den här typen av spel hos oss, vare sig det rör sig om en kick-off, after-work eller annat event. Oavsett om huvudsyftet är teambuilding eller inte så skadar det aldrig att göra jobbgruppen starkare medan ni har roligt! Vi finns i södra Stockholm vid globen.