VR headset i julklapp

Högst upp på många barns önskelista gällande julklapp eller födelsedagspresent står numer ett vr headset. Vi tycker naturligtvis att det är fantastiskt att VR äntligen är på väg att få ett brett genomslag!

Dock är det lite av en djungel där ute, inte så mycket vad gäller hårdvaran (i nuläget är Oculus Quest 2 det överlägset mest lämpliga headsetet för den vanlige användaren och den bästa julklappen) men däremot vad gäller spel och upplevelser. Vi får allt fler besökare som kommer till oss för att kunna testa de mest välkända spelen och se vilka som är värda att köpa. Det är ingen dum idé alls. Hos oss får varje besökare tillgång till hela vårt spelutbud och kan själva botanisera bland närmre 40 av de mest populära spelen och upplevelserna.

Ett VR-spel kostar ofta mellan 15 och 40 dollar och kvaliteten är extremt varierande. I nuläget finns det exempelvis fyra olika pingisspel, ett som är fantastiskt, ett som är helt okej och två som är rent bedrövliga. Att veta vilket som är bäst är inte givet.

Vi ser det som vårt uppdrag att hålla koll på spelmarknaden och att kunna presentera de spelen som vi tror bäst tillfredsställer våra kunder. Ett besök hos oss innebär att du får en relativt god övergripande bild av vad för typ av spel som finns där ute och vilken typ av spel som faller dig i smaken. Dock ska sägas att det finns en del spel vi inte kan erbjuda, men som ändå kan vara ett bra köp för dig som privatperson. Det kan bero på licensproblem, att spelet är för komplicerat för nybörjare, eller att spelet använder locomotion. Locomotion innebär att du rör dig i spelet genom att gå med joysticken, utan att faktiskt röra benen i verkliga livet. Det här leder till åksjuka för alla som inte är vana vid VR-spel.

En sak som kan vara värd att beakta är att spelen inte nödvändigtvis ser likadana ut eller har samma features på alla headsets. Versionerna som finns att tillgå till Oculus Quest eller Oculus Quest 2 är i regel krympta versioner, ofta med mer än 90 %, vilket naturligtvis ger effekt på spelens grafik. Ibland saknas även features och banor som du kanske kunnat spela hos oss, så var noga med att göra din research så du inte blir besviken med ditt köp.

I övrigt är vi som sagt glada över att så många nu fått upp ögonen för konsumentvänliga vr-headsets och tycker alla borde skaffa ett för att ta del av de magiska upplevelser som Virtual Reality gör möjliga. Vi är nästan övertygade om att det blir årets julklapp!